Elektronický prieskum verejnej mienky (eReferendum) sa stal najinovatívnejšou službou roka 2011

25.05.2012 Turčianske Teplice

Turčianske Teplice, 23. 5. 2012 – Už piaty ročník súťaže o Cenu ministra hospodárstva SR „Inovatívny čin roka 2011“ pripravilo Ministerstvo hospodárstva SR v spolupráci so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou.
Elektronický prieskum verejnej mienky, ktoré uskutočnilo mesto Turčianske Teplice so spoločnosťou Centire a za právnej pomoci Paneurópskej vysokej školy práva, zaujal odbornú porotu z pomedzi jedenástich projektov v kategórii Inovácia služby. Celkom sa do súťaže zapojilo 33 uchádzačov.

Ocenenie víťazným spoločnostiam odovzdal minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský počas slávnostného večera 22. mája 2012 v Nitre v rámci 19. Medzinárodného strojárskeho veľtrhu.

Elektronický prieskum verejnej mienky (EPVM) predstavuje najvyšší stupeň inovácie v oblasti aplikovania priamej demokracie na území Slovenska ako aj v prostredí V4. EPVM stal príkladom aj pre ostatné mestá, ako zjednodušiť prácu samosprávy a zlepšiť komunikáciu medzi občanom a mestom. Občania mesta tak získavajú jedinečnú možnosť priameho ovplyvňovania rozvoja mesta a to veľmi jednoducho, prostredníctvom hlasovania cez internet z počítača, mobilného telefónu alebo tabletu. Samospráva naopak usporí náklady, ktoré sú tradične spojené s realizáciou štandardných prieskumov verejnej mienky, a navyše dokáže osloviť výrazne väčšiu skupinu obyvateľstva pre kvalitnejšie rozhodovanie o veciach verejných.

Mgr. Michal Sygút
 

Vyberte región